Сторінка медсестри категорія
ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР У ДНЗ
Що таке система НАССР?
Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP) — система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Іншими словами — це аналіз ризиків і контролю критичних точок.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
СИСТЕМА НАССР:
1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості.
2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними факторами.
3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності.
4. Не автономна програма. Її основа — це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити й належно підтримувати. Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
5. Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, затвердило Мінагрополітики наказом від 01.10.2012 № 590.
Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів
- В обов’язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
- Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
- Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни;
- Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
- Особиста гігієна персоналу;
- Правильне прибирання відходів і сміття;
- Відсутність комах;
- Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
- Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів. Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання.
Сюди входять:
- Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
- Вимоги, які пред’являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
- Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції).
Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення харчової продукції:
- Придбання харчової сировини;
- Контролю упаковки, в якій знаходять продукти;
- Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
- Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.
Нормативно-правові акти, якими встановлено санітарно-гігієнічні та протиемідеміологічні вимоги до закладів освіти:
ЗАКОНИ УКРАЇНИ:
- «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
- «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»
- «Про захист населення від інфекційних хвороб»;
- «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»;
- «Про охорону дитинства»;
- «Про освіту»;
- «Про дошкільну освіту»;
- «Основи законодавства України про охорону здоров’я»
ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ:
- від 01.09.2021 № 350 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
- від 23.05.2001 № 559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок»;
- від 21.08.2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення».
НАКАЗИ:
- Наказ МОН та МОЗ від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
- Наказ МОН та МОЗ від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;
- Наказ МОЗ від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»;
- Наказ МОЗ від 24.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»;
- Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.10.2012 № 590; та інше на місцевому рівні.
САНІТАРНЕ ЗАКОНОДАВСТВО:
- «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу»;
- Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл – інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів»;
- «Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;
- План дій щодо неухильного дотримання вимог безпечності харчування та запобігання випадків харчових отруєнь в закладах освіти, розроблений Держпродспоживслужбою.
ЛИСТИ:
- МОН від 12.01.2018 № 1/9-26 «Щодо необхідності реєстрації харчоблоків закладів освіти як операторів ринку харчових продуктів»;
- МОН від 05.09.2019 № 1/9-552 «Щодо порядку запровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти».
Щеплення – не забаганка медиків, а необхідна реальність
На сьогоднішній день єдиним надійним захисником від інфекційних захворювань є вакцинація.
У своїй роботі медичні працівники при проведенні щеплень керуються наказом МОЗУ № 595 від 16.09.2011р.,, Про порядок проведень профілактичних щеплень в Україні…’’А також Законом України ,, Про захист населення від інфекційних хвороб’’ №1646-III від 05.06.2011р. ст.15, що забороняє прийом не щеплених дітей в дошкільний заклад.
Профілактичні щеплення проводяться з метою створення у дитини імунітету проти інфекційних захворювань.
В Україні проводяться щеплення проти 10 інфекцій : дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту,,В”, кору, епідемічного паротиту , краснухи, гемофільної інфекції. Всі вакцини, які застосовуються- сертифіковані.
Щеплення дітей – відповідальне завдання медичних працівників закладу та батьків. Для того , щоб не було загрози масовості інфекційного захворювання у дошкільному закладі необхідно проводити профілактичні щеплення і відсоток щеплених дітей має сягати 95 % . При нижчому показнику ймовірне поширення інфекції . Щеплення в дошкільному закладі можливе лише в разі висновку лікаря, що дитина здорова , та за інформаційною згодою батьків . Часто батьки хвилюються чи насправді потрібно та безпечно вакцинувати їхню дитину . Та відмова від щеплення – це загроза для здоров’я і життя самої дитини та її оточуючих.
На сьогоднішній день в Україні набуває поширення епідемія туберкульозу. Це серйозна хвороба, яка не минає ні бідних , ні багатих , ні дорослих , ні дітей. Тому для своєчасного виявлення хворих і інфікованих на туберкульоз дітей використовують туберкулінову пробу Манту.
Відмова від щеплень може призвести до невиліковних захворювань і навіть смерті (поліомієліт, дифтерія , правець ) , та ускладнень ( кір, краснуха, епідемічний паратит ) . Тому спільна робота медичних сестер і лікаря педіатра дошкільного закладу та батьків спрямована на збереження життя та здоров’я дітей.
Отже , здоров’я – найцінніше , що є в кожної людини , а тим більше здоров’я дитини для батьків .
Що таке повноцінне дитяче харчування?
- Повноцінне і правильно організоване харчування має велике значення для розвитку дитини. Воно підвищує витривалість організму і його стійкість до різних захворювань, поліпшує працездатність. «будівельним матеріалом» зростаючого організму.
- Основний «будівельним матеріалом» матеріал для тканин і органів людського тіла ( м’язів , крові , мозку ) – білки . Діти і підлітки особливого мають потребу в цій речовині . Білки рослинного походження ( з картоплі , капусти , рису, гречаної і вівсяної крупи, макаронів ) менш цінні. Тому круп’яні, овочеві і макаронні страви треба поєднувати з м’ясною і молочною їжею.
- Діти у віці від 1 до 3 років повинні щодня одержувати в їжі приблизно 4г білка на кожен кілограм своєї ваги. Надалі ця кількість поступово зменшується і після 12 років складає 2,5 – 2г.
- Жири разом з вуглеводами є головним джерелом енергії. У раціон дитини повинні входити як тваринні, так і рослинні жири. У тваринних жирах (молочні продукти, яєчний жовток,риб’ячий жир) є вітаміни А,Д та інші,без яких не може обходитися дитячий організм.
- Однак перегодовувати жирною їжею не слід. Надлишок жиру затримує виділення травних соків, знижує і порушує травлення.
- Вуглеводи – це цукор, крохмаль і клітковина.Цукор (крім рафінаду, піску та ін.) знаходиться в овочах, фруктах, ягодах і молоці у вигляді так званого молочного цукру.Крохмаль міститься у хлібі й інших борошняних виробах, у картоплі й крупах.
- Раціон дитини повинен містити вуглеводів у 4 рази більше, ніж білків і жирів. Таке співвідношення між білками, жирами і вуглеводами в добовому раціоні, як 1:4-є найбільш правильним для повноцінного харчування. Клітковина майже не засвоюється організмом і потрібна для кращого просування їжі по кишковому тракті.У зв’язку з цим корисно давати дітям житній хліб, різні каші, овочі, фрукти.
- Добре відомо, яке значення для нормального розвитку дитячого організму мають вітаміни.Вони сприяють поліпшенню обміну речовин. Недостатня кількість вітамінів у їжі призводить до виникнення тяжких захворювань. Багатим джерелом мінеральних солей ф вітамінів є овочі, фрукти, ягоди, які треба давати дітям по можливості в сирому вигляді, а їхні соки додавати в готові страви. У зимові і весняні місяці овочі і фрукти втрачають частину вітамінів. Заповнюється ця нестача вітамінними препаратами.
ФІЗКАБІНЕТ У ЗДО №27
У фізіотерапевтичному кабінеті проводиться профілактично-оздоровча робота, а також лікувальні процедури за призначенням лікаря.
Згідно комплексного плану оздоровлення кожна група два рази на рік проходить курс профілактичного оздоровлення, що включає в себе:
- Профілактичний масаж – який проводиться для покращення крово- і лімфо обігу, для очищення шкіри від сухих клітин епідермісу, сприятливо впливає на центральну нервову систему, дихальну систему, серцево – судину систему, а також покращує обмін речовин і т. д. Під час проведення процедури масажу в кабінеті звучить релаксуюча музика (звуки природи, ритм серця, спів птахів), проходять сеанси аромотерапії і кольоротерапії. За 2011 -2012р пройшло 77,5% дітей, за 2012 -2013р – 66,1%, 2013 -2014р – 69,1%.
- Сиглентно-киснева терапія – ефективність процедури підтверджена багатьма дослідженнями і лікувально – оздоровчими установами. Особливо позитивну динаміку отримують при лікуванні захворювань органів дихання, хронічних захворювань носоглотки, хронічних тонзилітах, гайморитах, захворюваннях шлунково - кишкового тракту в поєднанні із аромотерапією, ЛФК, масажем.
- Полівітаміни (ревіт) і фіто чай. Для зміцнення імунітету і підвищення стійкості організму до захворювань дітям даються чаї:
протизапальний – з додаванням меду в осінній період;
імуностимулюючий – з додаванням ехінацеї в зимовий період;
загальнозміцнюючий – з додаванням меду у весняний період.
- Аромотерапія – проводиться для профілактики ГРЗ, бронхітів, тонзилітів, трахеїтів. Процедура проводиться з використанням ефірних масел: апельсинове, лавандове, лимонне – має антидеприсантну дію; евкаліптове – протизапальна дія; олія іланг – іланг використовується як при лікуванні так і для профілактики ГРЗ, тонзилітів, трахеїтів, бронхітів.
- Кольоро і звукотерапія – проводиться за допомогою апарата «Релаксатор». Завдяки терапії підвищуються захисні сили організму, а також заспокоює і стимулює нервову систему.
- Полоскання ротової порожнини – проводиться розчином відвару трав, які мають протизапальну і дезінфікуючу дію (календула, кора дуба, ромашка, йодно – сольовий розчин).
- Дріжджовий напій – дається дітям з метою підвищення імунітету і для профілактики застудних захворювань.
- Сольова лампа допомагає в лікуванні багатьох хвороб: алергії, астми, бронхіту, риніту, зміцнює імунітет, підвищує життєвий тонус. Нейтралізує шкідливий вплив електричних приладів.
За призначенням лікаря проводяться:
- Інгаляції – проводяться для лікування дихальної системи, мають антисептичну, протизапальну, спазмолітину дію.
- Біотрон – завдяки дії апарату зменшуються больові відчуття, покращується регенерація тканин, покращується мікроциркуляція, нормалізуються метаболічні процеси, підвищуються захисні сили організму.
- Лікувальний масаж – виконується за ризначенням лікаря при при плосковальгусних стопах, порушені постави, при залишкових явищах після хвороб органів дихання.
- УФО – для лікування та профілактики ЛОР органів.
- Парафінолікування. В зв’язку із збільшенням дітей «Д» обліку з порушеням опорно – рухового апарату в кінці 2013 – 2014н.р. у нашому садочку було введено парафінолікування. процедура має перевагу над іншими в тому, що глибоко прогріває тканини і повільно віддає тепло, покращує кровообіг.
Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні (для дітей віком від трьох до шести років)
|
Поради щодо харчування дитини вдома у вихідні дні
- Пам’ятайте, що діти мають їсти 4 – 5 разів на день із перервою 3 – 4 год
- Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі
- Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, макро- та мікроелементи та вітаміни.
- Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, наскільки корисними вони б не були.
- Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок, знижується апетит та погіршується засвоєння їжі.
- Навчайте дитину з раннього віку їсти самостійно.
- Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом з гарніром.
- Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини, не годуйте її насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.
Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій, це важливий чинник для формування хорошого апетиту.
ПАМ’ЯТКА
щодо застосування оздоровчих технологій у роботі з дітьми
- Чітко плануйте свою діяльність.
- Добре опануйте обрану технологію.
- Створюйте відповідне середовище.
- Узгоджуйте свої дії з батьками дітей, забезпечуйте єдність підходів дошкільного навчального закладу і батьків до запроваджуваної технології.
- Залучайте вихованців тільки за їхнім бажанням.
- Будьте самі в доброму настрої.
- Слідкуйте за власним здоров’ям.
- Пам’ятайте, що здорову дитину може виховувати здоровий педагог.
- Регулюйте індивідуальні навантаження, враховуйте принцип прогресуючого навантаження.
- Використовуйте у своїй діяльності екологічно – доцільні предмети.
- Дотримуйтесь гігієнічних вимог.
- Самовдосконалюйтесь.
- Володійте знаннями про вплив обраних засобів на організм дитини і на конкретні органи зокрема.
- Обліковуйте загальний стан здоров’я кожного вихованця, його психофізіологічні особливості, які виявляються під час навчання.
- Відчувайте міру (Не нашкодь!).
- Користуйтесь лише такими технологіями, які доцільні в роботі з дітьми дошкільного віку.
ДИТЯЧЕ ХАРЧУВАННЯ ВЗИМКУ
Взимку, як ніколи, потрібно подбати про повноцінне і здорове харчування. Чим урізноманітнити харчування взимку, щоб дитячий організм отримував все необхідне?
Складний сезон
Ось і зима прийшла за розкладом. Нагрянув холод, і попереду у нас ще багато снігових і морозних днів. І якщо для дорослих зима, це в першу чергу погана погода і необхідність носити на собі «тонни» одягу, то для дітвори це свято! Можна пограти в сніжки, покататися на санях, ліпити сніговиків і весело проводити час на вулиці, незважаючи на всі зимові примхи, лише б снігу вистачило. Однак дитяча непосидючість вимагає чималого підживлення, особливо взимку, коли температура повітря низька, і організм витрачає додаткову кількість енергії. А якщо врахувати той факт, що «зимовий стіл» набагато скромніше річного на наявність необхідних вітамінів, мікроелементів, білків і інших компонентів, то питання здорового повноцінного харчування в зимовий період стає більш актуальним. До того ж, не варто забувати і про хвороби.
Взимку імунна система істотно слабкіша, ніж влітку через сильний холод і нестачу все тих же вітамінів і мікроелементів. Тому діти часто хворіють взимку, так як імунна система не в змозі справлятися з вірусною атакою.
На що звернути увагу
Взимку харчування вашого малюка має бути максимально різноманітним з великою кількістю фруктів і овочів. Ясна річ, що взимку можна придбати далеко не всі продукти. Віддавайте перевагу цитрусовим. Їх в зимовий період як раз вистачає! Апельсини, лимони та мандарини багаті на аскорбінову кислоту – вітамін, який допомагає нам справлятися з хворобами і триматися в тонусі. Крім вітаміну С, в цитрусових містяться ефірні олії, вітаміни А, В, а також ряд найважливіших мікроелементів. Єдиний недолік цитрусових фруктів в тому, що в деяких випадках вони можуть викликати алергію.
Дуже корисними будуть соки. Це, по суті, ті ж фрукти і овочі, але з більш концентрованим змістом всіх корисних компонентів. Взимку соки будуть, як ніколи, до речі, так як з їх допомогою можна швидко поповнити запаси вітамінів і мікроелементів.
У зимовий час потрібно подбати про їжі, що «зігріває», багатій білком. Це, наприклад, м’ясо, птиця або риба. Регулярно вживаючи ці продукти, організм вашої дитини буде поповнюватися цінними амінокислотами.
Ще одне універсальне джерело повноцінного білка – це молоко і молочні продукти. Цінність молочного білка в тому, що засвоюється він набагато легше, до того ж в молоці міститься кальцій і ряд інших важливих компонентів. Регулярне вживання молока допоможе зберегти міцними кістки дитини і уникнути ряду захворювань опорно-рухового апарату, зокрема остеопорозу.
Не забуваємо і про кисломолочні продукти. Кефір, йогурт і сир також багаті молочним білком, а також корисною флорою – лакто-і біфідобактеріями, а також продуктами їх життєдіяльності, які благотворно позначаються на стані травлення і підвищують імунний захист організму.
Все найкраще – дітям!
При виборі продуктів харчування для своїх діток будьте особливо уважні. Продукти здобувайте в «перевірених» місцях, де регулярно здійснюється санітарний контроль. Від продавців сміливо вимагайте сертифікати та іншу документацію, що вказує на безпеку продукту.
При виборі соків, молока і молочних продуктів обов’язково звертайте увагу на термін придатності готового продукту, а також його склад. Важливу роль грає і упаковка, в якій зберігається продукт. Важливо, щоб упаковка захищала їжу від шкідливих факторів впливу: вологості, мікроорганізмів, світла і повітря. Найкраще з такими завданнями справляється картонна багатошарова упаковка Тетра Пак. Купуючи соки, молоко і молочні продукти в упаковці Тетра Пак, ви точно будете знати про високу якість продукту для своєї дитини і найголовніше – його безпеку.
ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ ТА ІНШИХ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ
Дитячий організм найбільш вразливий у холодну пору року і період «міжсезоння» (рання весна, пізня осінь), рідко коли застуда у дітей виникає влітку. Достатньо невеликого різкого перепаду температури, щоб віруси та інфекції, які є у повітрі (основний шлях передачі простудних захворювань - повітряно-крапельний), потрапляли в слизові оболонки дитини і почали активно розвиватися.
Кашель, нежить, підвищена температура тіла - все це ознаки респіраторних захворювань (ГРЗ, ГРВІ, фарингіт, ангіна). Ми рідко з’ясовуємо, яке саме захворювання у дитини, узагальнюючи всі ці поняття в одне - застуда. Застуда у дітей - одне з найпоширеніших захворювань. Простудні захворювання переносяться дитиною, як правило, без ускладнень, якщо симптоми були виявлені своєчасно, і дитина отримала належне лікування. Якщо застуду не лікувати, то ускладнень не уникнути, вона може перейти в тяжчу форму і стати хронічною.
Перші ознаки застуди у дітей
Застуду у дітей легко виявити по цілому ряду симптомів: кашель, нежить, закладеність носа, біль у горлі, підвищення температури тіла. Звертайте увагу на всі ці симптоми, кашель може бути «сухий», «гавкаючий», з виділенням мокротиння, нападоподібний. «Сухий» і «гавкаючий» кашель - ознака захворювання верхніх дихальних шляхів (фарингіт, ларингіт, трахеїт). Тривалий нападоподібний кашель з виділенням мокротиння говорить про те, що інфекція спустилася глибше і дійшла до бронхів і легенів.
Статистичні дані показують, що діти дошкільного віку хворіють на застуду приблизно 9 разів на рік, а діти, які відвідують дитячий садок, ще частіше - 12 разів. У підлітків і дорослих зазвичай відзначається близько 7 випадків застуди в році.
Тактика швидкого одужання
Якщо дитина підхопила застуду, її, зрозуміло, потрібно лікувати, щоб попередити ускладнення. Обов’язково необхідний візит лікаря додому у випадку, якщо дитина хворіє з якимись незвичними для застуди симптомами. Крім того, при лікуванні застуди у дітей, якщо батьки лікують дитину самостійно, і на третю добу не настає покращення, малюка теж обов’язково повинен оглянути лікар.
Консультація лікаря необхідна при таких симптомах:
- висока температура (вище 38, 5 градусів), що не проходить після 3-х днів лікування;
- холодний піт і гарячі руки у дитини;
- раптова млявість зі зниженою температурою;
- поява незвичайного висипу;
- діарея більше 5 разів за добу плюс багаторазова блювота;
- неадекватна реакція дитини на запитання-відповідь;
- раптово охриплий голос у дитини;
- порушення дихання;
- поява набряків, особливо на обличчі, в ділянці голови і шиї;
- вперше виникли скарги на головний біль.
Профілактика грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій
ГРВІ - це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу - повітряно-крапельний. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.
Профілактика захворювань:
Заходи профілактики поділяються на специфічні (вакцинація) та неспецифічні – вживання часнику, цибулі, відвару шипшини, смородини, настоянки елеутерококу, аралії, ехінацеї, китайського лимоннику, женьшеню, оксолінової мазі та гомеопатичних засобів.
До неспецифічних засобів профілактики, що спрямовані на зміцнення загальних захисних сил організму, відносяться всі оздоровчі заходи:
- фізична культура,
- загартування,
- перебування на свіжому повітрі,
- обмеження впливу шкідливих звичок,
- раціональне харчування з достатнім вмістом в їжі вітамінів.
Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема:
- Часто мити руки з милом;
- Прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чиханні;
- Широко застосовувати засоби нетрадиційної (народної) медицини, гомеопатичні препарати, оксолінову мазь.
На що необхідно звернути увагу:
Існують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових группах. У дітей молодшого віку передусім можуть з'явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми) навіть на тлі субфебрильної температури тіла. У осіб похилого віку на тлі ГРВІ загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.
Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м'язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі — загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб.
Здебільшого на другу добу хвороби з'являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3-5 добу кашель м'якшає, з'являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.
Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.
Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати лікар.
Пам’ятка батькам частохворіючих дітей
I. Загартовування
1. Рухова гімнастика щоранку замість зарядки – 5 вправ
«Годинничок» (руки вперед і назад)
«Півень» (поплескати руками по стегнах – кукуріку)
«Паровоз» (попереміннийрух рук – чих-чих)
«Насос» (руки вздовжтулуба з нахилами в сторону )
«Вирости великий» (руки вгору і добре підтягнутися на носках)
2. Обтирання шиї мокрим рушником після ранкового вмивання.
3. Масаж крил носа щоранку після вмивання.
4. Полоскання рота водою з-під крана після їжі.
5. Як можна більше перебувати на свіжому повітрі.
6. Не кутати дитину.
7. Часто провітрювати кімнату, особливо перед сном.
8. Мити ноги перед сном прохолодною водою щодня (почати з температури води 28-30 С, поступово знижуючи до 18 С і нижче).
II. Харчування
Яблука, чорнослив, родзинки, курага, чорна смородина, капуста свіжа і квашена, цибуля, часник, буряк, шипшина.
III. Профілактика частих ГРЗ протягом 2-3 тижнів навесні і восени
1. Зрошення зіву настоєм часнику:
Зубчики заливають 1 склянкою кип’яченої води, настоюють добу, проціджують через подвійний шар марлі, зрошують за допомогою балончика для клізми через 20-30 хвилин після їжі 2 рази в день протягом 2-3 тижнів.
2. Зрошення зіву настоєм евкаліпта – 1 столова ложка на 1 склянку води – 1 раз на день – 2-3 тижні:
Лікувальні трави (суміш):Валеріана, собача кропива, звіробій, м’ята, шавлія: по 1 ч.л. кожної трави змішати, взяти 4 ч.л. суміші, залити 0,5 л. кип’яченої води (киплячій), настояти 20-30 хвилин, процідити, давати по 1 ч.л. 3 рази на день протягом 3-х тижнів (можна до 2 місяців).При анеміїдодатикропиви, при болях в животі – ромашки, при алергії – череду.
Лікувальні ванни (загальнозміцнюючі) з додаванням трав:ромашки, череди, дубової кори, хвої – через день, 2 рази на рік навесні і восени.
Масаж спини 1 раз в день після перенесеного ГРЗ протягом 3-4 тижнів.
У кімнаті, де знаходиться дитина, добре мати кімнатну квітку Герань, яка виділяє речовини, що вбивають мікроби і віруси.
Навчіться не помічати поганого апетиту дитини.
Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку.
Не хоче їсти - спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.
Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти. Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше. На апетит впливає і зміна обстановки.
Сміливо довіряйте здоровому інстинктові, закладеному самою природою.
Давайте тільки ту кількість їжі, що її з'їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.
Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні страви, рекомендовані для її віку.
Дотримуйтесь режиму харчування.
Пам'ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.
Дитяче харчування
Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.
Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками Вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розладів травлення. Жири як і вуглеводи є джерелом поповнення енергії. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.
Вуглеводи – основний матеріал для енергії м’язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози. У щоденному раціоні дитини мають бути вітаміни. Недостатня їх кількість різко погіршує стан здоров’я, ріст і розвиток організму.
У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніші і найкорисніші для росту дитини-тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях.
10 найшкідливіших продуктів харчування
1. Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.
2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси – це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.
3. Солодкі газовані напої – коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, вже через п'ять хвилин знову захочете пити.
4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.
5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все цевуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.
7. Майонез містить величезну кількістьжирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.
8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне – не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювли хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.
9. Сіль знижує тиск, порушує cоле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленості в всвоєму раціоні все-таки варто.
10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього – завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти – рекордсмени по кількості калорій.
Організація харчування дітей
Діти люблять чіпси, сухарики, газовані напої, горішки з різними смаками від синтетичних харчових добавок, гамбургери і чізбургери та різноманітні солодощі. Тобто все те, що рекламують по телебаченню і в пресі.
Споживаючи все це діти стають, агресивні і мають проблеми з кишковим трактом та шлунком. Малюки з симптомами розладу діяльності шлунково-кишкового тракту потрапляють в інфекційне відділення лікарні і отримують попередній діагноз - гастроентероколіт. В переважній більшості випадків після лікування дітей виписують з іншим діагнозом. Але проблема організації раціонального харчування дошкільнят і школярів залишається. І завдання батьків – намагатися хоча б наблизити раціон дитини, особливо у вихідні і святковідні, до раціонального.
Саме раціональне харчування відповідає віковим фізіологічним потребам організму в основних речовинах та енергії і забезпечує безперервні процеси росту і розвитку. Адже дитина інтенсивно росте і розвивається, її організм має бути стійким до різних хвороб отворних організмів, а функціональний стан усіх систем організму постійно потребує енергетичного матеріалу, джерелом якого є їжа. Тому дуже важливо забезпечити дитині необхідне повноцінне харчування відповідно до її віку і розвитку не тільки недогодування, шкодить і перегодування, навіть якщо продукти корисні і поживні.
Всі продукти мають бути свіжими, оскільки при тривалому зберіганні склад та смакові властивості змінюються. В раціоні дитини повинні бути: різні сорти хліба, сезонні овочі, фрукти, ягоди, городня зелень, молоко і молокопродукти, нежирні сорти м'яса і риба, варені яйця. Не можнадодавати до м'ясних і рибнихстравгостріспеції і соуси, додають для смаку зелень петрушки, кропу, селери, цибулю, часник, лавровий лист, сік лимона чилимонну кислоту.
Не можна давати дітям: натуральну каву, міцний чай, какао, шоколад, які збуджують серцеву та нервову системи. Необхідно обмежувати печиво, тістечка, торти які висококалорійні і ситні, але не містять вітамінів, мінеральних солей і білків. Для підвищення апетиту у дитини включати в раціон в невеликих кількостях ковбасу і оселедець чи ікру.
Не давайте дітям газованих напоїв, особливо солодких газованих вод. Не захоплюйтесь свіжовідтиснутими соками, фреші різкі для шлунка і кишківника, значно безпечні компоти з ягід та фруктів.
Дуже важливу роль відіграють індивідуальний питний режим і правильний режим харчавання. Годувати дітей треба не рідше чотирьох-п'яти разів на добу з інтервалом до 3-4 годин. Продукти багаті на білок (м'ясо, риба, бобові) слід давати у першій половині дня - на сніданок чи обід, оскільки для їх перетравлення треба більше часу і вони довше затримуються в шлунку. На вечерю можна давати молочні, овочеві чи круп'яні страви, які швидше перетравляються і легко засвоюються. По калорійності харчування доцільно розподілити протягом дня так, щоб сніданок мав 25%, обід 35%, підвечірок і вечеря по 20%. Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.
Пропонуємо збори трав, які можна використовувати для лікування респіраторних інфекцій, як у гострому періоді, так і в періоді одужання.
- Універсальним засобом у лікуванні простудних захворювань, гіповітамінозу, недокрів'я є настій листя кропиви дводомної. Настій: одну столову ложку сухої трави заливають склянкою окропу, п'ють по 1/4-2/3 склянки 2-3 рази на день перед їжею.
- Кору верби застосовують від катару верхніх дихальних шляхів . Настій (20 г сировини на склянку окропу) п'ють по одній столовій ложці 5-6 разів на день, грудним дітям рекомендують давати по 1/2 чайної ложки 3-4 рази на день.
- Квіти і листя татарника колючого у вигляді настою застосовують як при простудних захворюваннях, так і при ларингіті, запаленні слизової оболонки рота і язика. Настій: одну столову ложку сировини настоюють 4 години на одній склянці окропу, п'ють по 1/4 склянки 3-4 рази на день перед їжею, а також полощуть теплим настоєм рот і горло.
- Настій з бруньок тополі також використовують у випадках вірусних інфекцій. Настій: 2 чайних ложки подрібнених нирок наполягають дві години на склянці окропу і п'ють протягом дня.
- Як кровоочисний засіб при вірусних захворюваннях, а також підвищеній температурі рекомендований такий рецепт: трава фіалки триколірної - одна столова ложка, трава чистотілу великого - одна столова ложка. Настій: весь збір наполягають одну годину в склянці окропу і п'ють по ковтку впродовж дня.
- Для посилення опірності організму здавна використовують овес. Відвар вівса з молоком і медом (при відсутності алергії на мед): одна склянка вівсяної крупи та 5 склянок води - випаровують шляхом кип'ятіння до половини об'єму (до щільності рідкого киселю). Відвар проціджують, вливають у нього рівну кількість молока (близько двох стаканів), кип'ятять, після чого додають 4 чайних ложки меду і знову кип'ятять. Отриманий при цьому пряний і калорійний напій вживають теплим протягом дня в 2-3 прийоми.
- При лікуванні гіповітамінозу, рахіту, рекомендуємо настій листя волоського горіха.
Настій: столову ложку листя настоюють 30-40 хвилин у склянці окропу і п'ють по одній столовій ложці 3-4 рази на день перед їжею.
Ефективним для хворих з гіповітамінозом буде відвар з ; плодів шипшини. Настій: 3 столові ложки плодів шипшини, 1 столова ложка плодів смородини чорної, 3 столові ложки листя кропиви дводомної, 3 столові ложки кореня моркви; столову ложку збору заливають склянкою окропу, кип'ятять 10 хвилин, настоюють 3 години, потім проціджують. Вживають по 1/3-1/2 склянки 2-3 рази на день перед їжею.
Ризик захворюваності на респіраторні інфекції у дітей на штучному вигодовуванні адаптованими сумішами більше в 2-2,5 рази, а неадаптованими - у 6 разів, порівняно з дітьми, які годують груддю.
Заходи після перенесеного гострого респіраторного захворювання
- Організувати режим дня з зменшенням навантаження на ослаблений організм: збільшити час сну вдень, годувати з урахуванням апетиту і смаку, виключати страви, які дитина не любить, давати фрукти і овочі, натуральні соки, поступово збільшувати перебування малюка на свіжому повітрі і рухову активність, контролюючи поява ознак втоми (прискорене дихання, блідість, м'язова слабкість).
- Робити інгаляції настоями трав (мати-й-мачуха, евкаліпт, собача кропива) , прополісу протягом 7-10 днів.
- Провести курси масажу на грудну клітку та лікувальної дихальної гімнастики.
- Вживати відвари і настої трав.
Дихальна гімнастика
Дані вправи мають характер гімнастичних і суміщаються з проголошенням різноманітних звуків. Для дітей дошкільного та раннього шкільного віку проводяться у вигляді гри.
- "Годинник". Стоячи, трохи розставити ноги, руки вільно опустити. Розмахуючи руками вперед і назад, говорити "тік-так". Повторити 10-12 разів.
- "Сурмач". Сісти на стільчик, руки підняти до рівня рота, пальці стиснути, ніби тримаючи горн. Зробити повільний видих з голосним проголошенням звуку "Пффф". Повторити 4-5 разів.
- "Помахай крилами, як півник". Стати прямо, ноги розставлені, руки опущені. Розвести руки в сторони, а потім бити ними по стегнах. Говорити на видиху "ку-ка-рі-ку". Повторити 5-6 разів.
- "Каша кипить". Сісти на стільчик, одну руку покласти на живіт, другу - на груди. Втягуючи живіт і набираючи повітря в груди - вдих, опускаючи груди і напружуючи живіт - видих. При видиху голосно говорити "шшшш!". Повторити 5-6 разів.
- "Поїзд". Ходьба по кімнаті з виконанням руками імітують рухів, супроводжуючи їх звуками "чух-чух-чух!", Протягом 20-30 секунд.
- "На турніку". Стоячи, ноги поставити разом, гімнастичну палицю тримати обома руками перед собою. Підняти палицю вгору, піднятися на пальчики - вдих, опустити ціпок на спину, стати на всю ногу - довгий видих з проголошенням звуку "фффф". Повторити 3-4 рази.
- "Вартовий". Стоячи з палицею в руках, почати ходьбу, високо піднімаючи коліна. На два кроки вдих, на 6-8 кроків - видих зі звуком "шшшш". Повторювати протягом двох хвилин.
- "Насос". Стати прямо, ноги разом, руки вздовж тулуба. Вдих, потім нахил тулуба в сторону. Видих, руки ковзають по сторонам, при цьому голосно вимовляти "ссссс! Ссссс!". Випрямити тулуб - вдих, нахил в інший бік. Повторити 6-8 разів.
- "Регулювальник". Стоячи, ноги розставлені, одна рука піднята вгору, інша відведена в сторону. Вдихнути носом, потім змінити положення рук з подовженим видихом і проголошенням звуку "рррр". Повторити 4-5 разів.
- "Вирости великим". Стати прямо, ноги разом. Підняти руки вгору, добре потягнутися, піднятися на пальці - вдих, опустити руки вниз, опуститися на всю ногу - видих. Вимовляти "уххх!". Повторити 4-5 разів.
- "Лижник". Рухатися як при ходьбі на лижах. Видих через ніс з проголошенням звуку "мммм". Повторювати 1,5-2 хвилини.
- "Маятник". Стоячи, ноги розставлені на ширину плечей, палицю тримати за спиною на рівні нижніх кутів лопаток. Нахиляти тулуб в сторони вліво і вправо. При нахилі - видих з проголошенням звуку "туук!". Повторити 5 разів в кожну сторону.
- "Гуси летять". Повільно ходити по кімнаті. Під час вдиху підняти руки в сторони, під час видиху - опустити вниз, вимовляючи "гууу!". Повторювати 1-2 хвилини.
- "Світлофор". Сісти, ноги тримати разом. Піднімати руки в сторони і повільно їх опускати вниз з довготривалим видихом, вимовляючи "сссс". Повторити 3 рази.
Вправи рекомендується проводити як ранкову гімнастику і повторно на прогулянці, то є два рази на день.
Особливий ефект такі заняття дають в поєднанні з загартуванням. До таких процедур належать:
- повітряні ванни, вмивання водою при температурі від 18 до 28 градусів,
- денний сон з доступом свіжого повітря,
- прогулянки два рази на день,
- сонячні ванни,
- контрастне обливання ніг водою різної температури (38 - 28 - 38 градусів),
- обливання ніг після прогулянки з поступовим (кожні 5 днів - на 1 градус) зниженням температури води з 28 до 18 градусів,
- полоскання рота (діти 3-4 років), горла (діти, старше 4 років) кип'яченою водою кімнатної температури з додаванням лікарських рослин двічі на день (вранці та ввечері) по 1/3 склянки розчину
МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ПЕРШОКЛАСНИКА
(медико-правові аспекти)
Де можна проходити медичний огляд?
Відповідно до ст..38 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. №2801-ХІІ, кожному пацієнту гарантовано право на вільний вибір лікаря і закладу охорони здоров’я. Реалізація цього права означає, що медичний огляд можна пройти не тільки в державній дитячій районній поліклініці, а й у будь-якому державному, комунальному чи приватному медичному закладі, укомплектованому лікарями, які можуть надавати медичну допомогу або медичні послуги дитячому населенню. Для того, щоб дитина змогла пройти медичний огляд в іншому медичному закладі, батьки (опікуни) повинні звернутися із відповідною заявою до керівника лікувально-профілактичної установи.
Батькам дітей, які за станом здоров’я знаходяться під диспансерним наглядом у певних фахівців, необхідно нагадати, що дитина-першокласник може пройти медичний огляд у стаціонарі, де вона перебуває на обстеженні або лікуванні.
Хто повинен супроводжувати дитину?
Дуже часто батьки у зв’язку з великим робочим навантаженням перекладають обов’язок проходження медичного огляду дитини на найближчих родичів – бабусь, дідусів або старших дітей у сім’ї. варто зауважити, що вищезгадані родичі не є законними представниками дитини, якщо судом не встановлено офіційної опіки над дитиною, тому батькам необхідно пройти медичний огляд разом з дитиною самостійно.
Які лікарі-спеціалісти мають оглянути дитину?
Відповідно до наказу
Міністерства охорони здоров’я України «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів від 16.08.10р. №682 обов’язковий медичний огляд дитини-першокласника включає огляд за участю педіатра або лікаря загальної практики – сімейної медицини, дитячого хірурга, дитячого ортопеда-травматолога, дитячого офтальмолога та стоматолога. Бажані консультації отоларинголога, дитячого невролога та психіатра, логопеда. Інші спеціалісти мають обстежити дитину за потреби, але в обов’язковому порядку дитина, яка перебуває на диспансерному обліку, має бути обстежена відповідним фахівцем із наданням рекомендацій. Окрім огляду фахівцями, дитина має пройти фізикальне та лабораторне обстеження, а саме: проведення антропометрії, плантографії, вимірювання артеріального тиску та здійснення лабораторних досліджень (загальний аналіз крові, сечі, дослідження на гельмінтоз та інше за показаннями).
Медична документація школяра.
Обов’язковим медичним документом, який передається до школи, є медична карта дитини (форма №26/0) та карта профілактичних щеплень (форма №63/о).
Медична карта дитини – документ індивідуального характеру. Вона заповнюється на кожну дитину, яка перебуває в навчально-виховному закладі, і дає уявлення про стан її здоров’я, а також відображає всі лікувально-профілактичні заходи, які проводилися по відношенні до неї в період перебування дитини в дитячому садку або іншому закладі. Паспортна частина медичної карти й анамнестичні дані на дітей заповнюються на підставі записів «Історії розвитку дитини» медичними працівниками дитячої поліклініки, лікарської амбулаторії чи ФАПу під час поглибленого огляду дітей. Надалі всі записи в медичній карті роблять медичні працівники лікувально-профілактичного закладу при проведенні медичного огляду дитини, а надалі – в порядку поточних спостережень і проти епідеміологічних заходів. Якщо дитина відвідувала дитячий садок, то її медичну карту видають батькам для проходження медичного огляду перед вступом до школи. Якщо дитина не відвідувала дитячий садок, медичну карту оформляють у поліклініці або іншому медичному закладі, куди з метою проходження огляду звернуться батьки. Варто нагадати батькам, що при першому зверненні до лікувальної установи варто мати при собі документ, який посвідчує особу і свідоцтво про народження дитини.
При переведенні дитини з дитячого садка до школи або з однієї школи в іншу медична карта дитини передається разом з її особовою справою.
Карта профілактичних щеплень. Відповідно до чинного санітарного законодавства України та наказу Міністерства охорони здоров’я «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011 р. №595, дитина від моменту народження до вступу до школи має отримати такі щеплення за віком:
проти туберкульозу (БЦЖ): 1 вакцинація. Для дитини, яка вступає до школи у
7 років – 2 вакцинації (за умови, що реакція Манту в 7 років була негативна);
проти гепатиту В: трикратна вакцинація;
проти дифтерії, кашлюку, правця: 5 вакцинацій та шоста проти дифтерії та правця;
проти поліомієліту: п’ятикратна вакцинація;
проти кору, краснухи та паротиту: 2 вакцинації.
Облік дітей, яким з поважних причин не проведено щеплень і які потребують чергової вакцинації, проводять медичні працівники навчального закладу, де навчатиметься дитина.
Звертаємо увагу, що за станом здоров’я дитині можуть бути рекомендовані інші щеплення. Не слід забувати, що багато дітей має протипоказання для проведення планової вакцинації за віком. У такому разі в графі, де має бути запис про проведення певного виду щеплення, зазначається «протипоказано» з обов’язковим зазначенням дати.відсутність вакцинації може бути зумовлена також відмовою батьків від проведення щеплень, про що також має бути відмітка у карті профілактичних щеплень.
Питання відвідування ЗНЗ дітьми, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень,вирішується індивідуально лікарсько-консультативною комісією.
У спірних питаннях рекомендуємо залучати до вирішення проблеми представників лікувально-профілактичної установи, юриста та представника СЕС.
Дещо про поліси добровільного медичного страхування. Наостанок необхідно зазначити, що нині батьки своїм дітям оформлюють поліси добровільного медичного страхування на різний термін. У разі відкриття поліса, необхідно долучити його копію до іншої медичної документації.
Бажаємо Вам, щоб початок навчання малюка в школі став приємною подією в житті всієї родини .
Що таке глистяні захворювання?
Існує більше 20 видів різних глистів, здатних оселитися в організмі людини і викликати захворювання. Симптоми і перебіг цих захворювань можуть бути дуже різними. Глисти - це паразити. Існує кілька стадій розвитку глистів. Деякі глисти в процесі розвитку змінюють «господаря».
Симптоми глистів
Свербіння в області анального отвору.
Яйця глистів в калі.
Темні кола під очима, блідість.
Недокрів'я.
Алергічні хвороби шкіри.
Блювота.
Пронос.
Схуднення.
Запалення прямої кишки (проктит).
Перианальная екзема.
Нічне нетримання сечі.
Запалення піхви.
Порушення нервового характеру.
Причини глистів
Зазвичай яйця або личинки глистів потрапляють в організм людини із забрудненою їжею, немитими овочами та фруктами. Однак можливе зараження і через немиті руки. Серед дітей гельмінтози поширюються дуже швидко. Глисти відкладають яйця на шкіру навколо анального отвору, що нерідко викликає болісний свербіж і змушує дитину розчісувати шкіру. Деякі види глистів потрапляють в організм людини при укусі комах. Зараження дітей глистовими захворюваннями може відбутися в пісочниці, в якій є екскременти собак або кішок. Після того, як глисти, їх яйця або личинки потрапляють в організм людини, вони поселяються в органах і тканинах, найбільш придатних для їх розвитку, наприклад, тонкої або товстої кишки, крові, лімфі, печінці, легенях, головному мозку. Глисти дозрівають, розмножуються, виходять з організму людини і знаходять нового «господаря», тобто кругообіг триває. Особливо сприйнятливі до гельмінтози хворі і діти.
Лікування глистових захворювань
Існує кілька високоефективних, а разом з тим абсолютно нешкідливих для людини препаратів, які знищують глистів, їх личинки і яйця, що знаходяться в організмі хворого. При наявності стрічкових глистів призначають ліки, призначені для знищення дорослих особин. Так звані протигельмінтні ліки володіють більш широким спектром дії і діють на кілька видів глистів. Неодмінними умовами успішної дегельмінтизації є одночасне лікування всіх членів сім'ї і суворе дотримання гігієнічного режиму для виключення повторного зараження. У деяких випадках виникає необхідність у видаленні ураженої глистами органу або його частини.
Самолікування при глистових захворюваннях неприпустимо. Такі засоби домашньої медицини, як часник і деревне папороть, діють лише на певні види глистів. Перед тим, як використати ці кошти, треба з'ясувати, яким саме видом гельмінтозу страждає хворий. У разі глистова захворювання краще всього відразу ж звернутися до лікаря.
Маленьких дітей необхідно регулярно перевіряти на наявність глистів. При виникненні перших симптомів глистова захворювання потрібно звернутися до лікаря. До групи ризику належать діти, любителі домашніх тварин, фермери, тваринники, а також люди, що вживають в їжу фрукти і овочі, вирощені на органічних добривах. Людські аскариди не вражають домашніх кішок і собак. Тварини можуть принести «з вулиці» яйця цих паразитів і, якщо людина погладить таку кішку або собаку і перед вживанням їжі не вимиє руки, то він може заразитися аскаридами.
При підозрі на гельмінтоз лікар визначить вид глистів, що викликали хворобу, після чого призначить лікування. Одні види глистів можна без зусиль побачити в калі або в області задньопрохідного отвору, інші вдається виявити тільки за допомогою мікроскопа. Можливо, знадобиться аналіз крові і проведення додаткових тестів. Діагноз ставиться на підставі того, який вид паразитів був виявлений, у відповідності з цим лікар призначить лікування.
Найважливіші глистяні захворювання
Глистяні захворювання (гельмінтози) досить поширені. Кожен рік гельмінтозом хворіють більше мільярда людей. Захворювання частіше зустрічаються в країнах з тропічним кліматом, там, де погані санітарні умови. Найбільш поширене глистное захворювання - ентеробіоз (лат. Enterobius vermicularis). Захворювання, що викликається дрібними паразитичними черв'яками - гостриками. Вони живуть в нижньому відділі тонкої кишки, у товстому кишечнику, а ночами самка виповзає в область анального отвору, щоб відкласти яйця, викликаючи тим самим свербіж в цій області. Досить швидко з яєць з'являються личинки. Частіше хворіють діти. Аскаридоз викликають круглі черви - аскариди (лат. Ascaris lumbricoides), розміром і формою схожі на дощових черв'яків. Цей вид гельмінтозу також частіше зустрічається у дітей, ніж у дорослих. Причиною попадання личинок в організм людини є заражені продукти, брудні руки.
Чи небезпечні стрічкові черв'яки?
Майже всі види стрічкового хробака розвиваються в організмі проміжного господаря. В організм людини вони потрапляють разом з зараженими продуктами: м'ясом, фруктами, овочами, питною водою. Яйця стрічкового хробака можуть перебувати в шерсті домашніх тварин, при фізичному контакті вони можуть потрапити в організм людини. Бичачий ціп'як виростає до 4-12 м завдовжки. Його останній господар - людський організм, а проміжні - велику рогату худобу. Людина заражається при вживанні погано обробленого м'яса. При зараженні спочатку симптоми відсутні, проте пізніше з'являються кольки, розлад стільця, падіння ваги, розвивається підвищена нервозність, втомлюваність, постійно хочеться їсти. Свинячий ціп'як небезпечніше бичачого ціп'яка. Оскільки нерідко личинки локалізуються в очах, спинному і головному мозку, виникають втрата зору, сильні головні болі, психічні розлади, судоми, параліч. Нерідко це може загрожувати життю людини. Широкий лентец - довжиною до 15 м. Людина заражається, вживаючи погано проварену або оброблену рибу. Ознаки захворювання - слабкість, запаморочення, слинотеча, нудота, блювота, біль у животі, проноси або чергування проносу і запору - часто слабо виражені. Характерна ознака - поява яскраво-червоних хворобливих плям і тріщин на язику.
Одними з найнебезпечніших паразитів для людини є ехінококки. Вони мешкають в кишечнику тварин, найчастіше собак. Люди заражаються від собак і кішок, а також під час зняття і оброблення шкір диких тварин. Личинки ехінокока розвиваються в печінці, легенях, селезінці, кістках, головному мозку або нирках. У печінці, легенях, мозку, м'язах, нирках розвивається кіста. Небезпечними ускладненнями є нагноєння кісти або розрив її з обсіменіння черевної, плевральної чи якоїсь іншої порожнини. При ураженні кісток можливі спонтанні переломи. Якщо кіста утворюється в головному мозку, то це супроводжується сильними головними болями, нападами судом і іншими симптомами, характерними для пухлини головного мозку.
Операція для лікування глистів безглузда
Якщо багатокамерний ехінокок вражає орган, то операція не має сенсу, оскільки личинки руйнують всю тканину органу. При цій формі зазвичай уражається печінка. Незважаючи на інтенсивне лікування, практично всі пацієнти помирають.
Яйця стрічкового хробака поширюються тваринами (собаки, лисиці та ін) і містяться в їх екскрементах. Тому слід дотримуватись обережності, спілкуючись з тваринами, плоди, що ростуть у землі, перед вживанням необхідно ретельно вимити.
Лікування гельмінтозів
Призначаються антигельмінтні ліки, що ослабляють паразитів. Проносні засоби паралізованих і загиблих особин виводять з кишечника. Проти стьожкових глистів, застосовують натуральні засоби - відвари кори граната, екстракт кореневища чоловічої папороті, насіння гарбуза.